Πολλαπλή Σκλήρυνση

 
σκλήρυνση κατά πλάκας-απομυελινωτική νόσος-νευρολόγος-παζιώνης-οπτική νευρίτιδα

Η πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που οφείλεται σε κατά τόπους βλάβη της μυελίνης. Δηλαδή του υλικού, που προφυλάσσει τα νεύρα και εξασφαλίζει την αγωγιμότητά τους.

Είναι μια αυτοάνοση νόσος που παρεμποδίζει την ορθή μεταφορά εντολής κατά μήκος της πορείας του νευρώνα που έχει υποστεί βλάβη.

Ποια είναι τα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης;

Η πολλαπλή σκλήρυνση εμφανίζει μεγάλη πληθώρα συμπτωμάτων καθώς η συμπτωματολογία της σχετίζεται με την περιοχή του κεντρικού νευρικού συστήματος που έχει προσβληθεί.

Η νευρολογική σημειολογία, για να αποδοθεί σε υποτροπή της νόσου, οφείλει να έχει διάρκεια τουλάχιστον 24 ωρών και να μη σχετίζεται με εμπύρετη νόσο.

Συχνότερες μορφές εμφάνισης της νόσου είναι οι εξής:

·        Διαταραχή/θόλωση όρασης η οποία οφείλεται σε οπτική νευρίτιδα

·        Διπλωπία (αντίληψη δύο οπτικών ειδώλων)

·        Αίσθημα συνεχούς αιμωδίας σε συγκεκριμένη ανατομική περιοχή

·        Νευραλγία τριδύμου που εμφανίζεται σε νεαρό άτομο

·        Αδυναμία κάποιου μέλους του σώματος, χωρίς συνοδό άλγος

·        Διαταραχές ούρησης

·        Κ.α.

Πολλαπλή σκλήρυνση: Αίτια

Η ακριβής αιτία της σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν είναι γνωστή. Υπάρχουν θεωρίες που συνδέουν την εμφάνιση της νόσου με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες καθώς και με ιούς, όπως για παράδειγμα ο Epstein-Barr (EBV).

Πώς γίνεται η διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης;

Η διάγνωση της πολλαπλής σκλήρυνσης είναι πολύπλοκη εξαιτίας των ποικίλων συμπτωμάτων της νόσου.

Δεν υπάρχει ακόμη κάποιο συγκεκριμένο μέτρο ή εργαστηριακός δείκτης για τη διάγνωση της νόσου. Εντούτοις, χρησιμοποιούνται τόσο τα κλινικά χαρακτηριστικά της νόσου όσο και εργαστηριακές εξετάσεις. Αυτές είναι η μαγνητική τομογραφία (MRI) και οι αναλύσεις εγκεφαλονωτιαίου υγρού (ΕΝΥ).

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Ποιες μορφές υπάρχουν;

Οι μορφές της πολλαπλής σκλήρυνσης χαρακτηρίζονται ανάλογα με την παρουσία ή απουσία σαφών κλινικών υποτροπών και την προοδευτική σταθερή εξέλιξη της νόσου σε:

  1. Διαλείπουσα υποτροπιάζουσα: Οι ασθενείς εμφανίζουν περιόδους υποτροπών (συμπτωμάτων) κι έπειτα ακολουθούν περίοδοι ύφεσης κατά τις οποίες τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν πλήρως.

  2. Πρωτοπαθώς προϊούσα: Σε αυτή τη μορφή η αναπηρία του ασθενούς αυξάνεται από την αρχή της νόσου.

  3. Δευτεροπαθώς προϊούσα: Αν και οι υποτροπές έχουν σχεδόν εξαλειφθεί, η αναπηρία του ασθενούς επιδεινώνεται.

  4. Προϊούσα με υποτροπές

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Πώς αντιμετωπίζεται;

Τα τελευταία χρόνια, η πληθώρα φαρμακευτικών επιλογών αλλά και η γνώση που έχουμε συσσωρεύσει μέσω των νέων απεικονιστικών εξετάσεων έχει αλλάξει προς το καλύτερο την πορεία της νόσου, μειώνοντας σημαντικά τα ποσοστά επιπλοκών και αναπηρίας.

Σημαντικό ρόλο, πέραν της επιλογής της κατάλληλης φαρμακευτικής αγωγής, έχει η διαχείριση των λοιπών παραμέτρων της καθημερινότητας καθώς η εξέλιξη της νόσου επηρεάζεται από πλήθος άλλων παραμέτρων όπως:

●       Έλεγχος βάρους

●       Διακοπή καπνίσματος

●       Βιταμίνη D3

●       Τακτική άσκηση

●       Έλεγχος του Stress

●       Υγιεινή διατροφή κ.α.

 Θεραπεία Πολλαπλής Σκλήρυνσης – Η επιλογή του Ιατρικού Βελονισμού

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης. Υπάρχουν όμως διάφορες επιλογές διαχείρισης των συμπτωμάτων και επιβράδυνσης της εξέλιξης της νόσου. Μία από αυτές τις θεραπευτικές επιλογές είναι ο ιατρικός βελονισμός.

Με την αξιοποίηση του ιατρικού βελονισμού ένας εξειδικευμένος νευρολόγος μπορεί να διαχειριστεί και να μειώσει τον πόνο που βιώνει ένας ασθενής, με αποτέλεσμα τη συνολική βελτίωση της ποιότητας της ζωής του.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει:

 

Πάρκινσον.

Αγγειακό εγκεφαλικό.

‘Ανοια.